Látássérült verzió

Újabb két régióban hirdették ki a Virágos Magyarország környezetszépítő verseny győzteseit


Augusztus 30-án a tatabányai területi díjátadó keretében a Fejér, Komárom-Esztergom és Veszprém megyéket magában foglaló régió települései közül választotta ki a zsűri a nyerteseket: a három megyéből pályázó városok között Székesfehérvár, a falvak között Paloznak lett az első helyezett. Augusztus 31-én pedig Nyíregyházán tartották meg a Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéket magában foglaló régió területi díjátadóját: a pályázó városok között Ózd, a falvak között Telkibánya szerezte meg az első helyet.

Mint ismeretes, idén először már nem csak egy országos díjátadón értékelik a Virágos Magyarország versenyben részt vevő településeket, hanem első körben területi szinten mérkőzhetnek meg a városok és falvak. A megmérettetés kétlépcsőssé vált, ennek köszönhetően nagyobb esélyt kaptak a díjak elnyerésére mindazok a kistelepülések is, akik korábban nem részesültek díjazásban.

Augusztus 30-án Tatabányán a Bányász Napok keretében derült ki, hogy a Fejér, Komárom-Esztergom és Veszprém megyéket magában foglaló régió területi versenyén mely városokat, településeket díjazták. Székesfehérvár lett a legvirágosabb város, míg a községek között Paloznak lett az első helyezett. A 2. helyezettnek járó területi Arany Rózsa díjat Súr kapta. A Virágos Önkormányzatért különdíjat a Belügyminisztérium jóvoltából a városok között Tatabánya, míg a falvak között Pákozd nyerte el.

Augusztus 31-én Nyíregyházán, a Vidor Fesztiválon is eredményt hirdettek. A Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéket magában foglaló régió legvirágosabb városa Ózd lett, a községek között pedig Telkibánya lett az első helyezett. A 2. helyezettnek járó területi Arany Rózsa díjat Hajdúböszörmény kapta. A Virágos Önkormányzatért különdíjat a Belügyminisztérium jóvoltából a városok között Hajdúnánás, míg a falvak között Girincs nyerte el.

 

Az egyes régiók nyerteseit a területi díjátadókon hirdetik ki, végül pedig a nyertes települések közül választják ki a fődíjasokat, amelyeket 2019. október elején jelentenek be Budapesten. A Győr-Moson-Sopron, Zala és Vas megyéket magában foglaló régió már kihirdetett területi győztesei Lenti és Lipót, a Baranya, Somogy és Tolna megyéket magában foglaló régió területi győztesei pedig Harkány és Orfű lettek.

További területi díjátadók az alábbi rendezvények keretében kerülnek megrendezésre:

  • Bajai Újbor Fesztivál, Baja, 2019.09.06. 18:30 óra – Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megye
  • Nagykőrösi Arany Napok, Nagykőrös, 2019.09.07. 14:30 óra – Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Pest és Nógrád megye

A versenyben idén először – hagyományteremtő céllal – már az erdélyi települések is részt vehettek, saját kategóriában versenyezve a különdíjért. Ez az első lépés afelé, hogy minden határon túli magyarlakta település csatlakozhasson a környezetszépítő kezdeményezéshez. A legvirágosabb erdélyi várost és falut, valamint a díjazott fővárosi kerületeket szintén az októberi országos átadón jelentik majd be. A győztes magyarországi falu és város idén is képviselheti hazánkat a nemzetközi Entente Florale Europe versenyen, és amelyek minden segítséget megkapnak majd a szervezőktől: tájépítészekből és kertészekből álló szakmai csapat segíti majd a felkészülésüket.

A Virágos Magyarország kezdeményezés arra ösztönzi a városokat és községeket, hogy aktívan tegyenek a kulturált és vonzó településkép kialakításáért. Ehhez a parkok és virágos területek kialakítása mellett számos dolog hozzájárul, többek között a fenntartható fejlődés szempontjainak következetes alkalmazása, a településen élők összefogásának ösztönzése, életminőségük javítása, a környezettudatos gondolkodás és szemlélet erősítése, valamint a természeti és az épített örökség megőrzése és gyarapítása.

 

*******

Háttéranyag

 

A Fejér, Komárom-Esztergom és Veszprém megyéket magában foglaló régió díjazottjai a következők:

Az Év Települése regionális díj, város – Székesfehérvár (Fejér megye)

Az Év Települése regionális díj, falu – Paloznak (Veszprém megye)

Területi Arany Rózsa díj, 2. helyezett – Súr (Komárom-Esztergom megye)

Virágos Önkormányzatért Különdíj (a Belügyminisztérium díja város kategóriában) – Tatabánya (Komárom-Esztergom megye)

Virágos Önkormányzatért Különdíj (a Belügyminisztérium díja falu kategóriában) – Pákozd (Fejér megye)

Arany Virág díj – Herend (Veszprém megye), Lovas (Veszprém Megye)

SZB elnöki díj – Nagyvenyim (Fejér megye)

Főkertészek díja (a Magyar Önkormányzati Főkertész Szövetség díja) – Komárom (Komárom-Esztergom megye)

Tájépítészek díja (a Magyar Tájépítészek Szövetségének díja) – Rácalmás (Fejér megye)

Helyi érték díj (a Balatoni Szövetség díja) – Tihany (Veszprém megye)  

Virágos Vidék Díj (az Agrárminisztérium díja falu kategóriában) – Sukoró (Fejér megye)  

Kertörökség Díja (az ICOMOS díja falu kategóriában) – Fehérvárcsurgó (Fejér megye)  

A Legvirágosabb Úti Cél verseny (Közönségdíj, Facebook szavazás az 1000 fő és kisebb lélekszámú falvak kategóriában) – Császár (Komárom-Esztergom megye)  

 

A Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéket magában foglaló régió díjazottjai a következők:

Az Év Települése regionális díj, város – Ózd (Borsod-Abaúj-Zemplén megye)

Az Év Települése regionális díj, falu – Telkibánya (Borsod-Abaúj-Zemplén megye)

Területi Arany Rózsa díj, 2. helyezett – Hajdúböszörmény (Hajdú-Bihar megye)

Virágos Önkormányzatért Különdíj (a Belügyminisztérium díja város kategóriában) – Hajdúnánás (Hajdú-Bihar megye)

Virágos Önkormányzatért Különdíj (a Belügyminisztérium díja falu kategóriában) – Girincs (Borsod-Abaúj-Zemplén megye)

Arany Virág díj – Timár (Szabolcs-Szatmár-Bereg megye), Pányok (Borsod-Abaúj-Zemplén megye)

SZB elnöki díj – Nyíregyháza (Szabolcs-Szatmár-Bereg megye)

Főkertészek díja (a Magyar Önkormányzati Főkertész Szövetség díja) – Kazincbarcika (Borsod-Abaúj-Zemplén megye)

Magyar Kertépítők díja (a Magyar Kertépítők Országos Szövetségének díja) – Szerencs (Borsod-Abaúj-Zemplén megye)

Város és Faluvédők díja (a Város és Faluvédők Országos Szövetségének díja falu kategóriában) – Vámosújfalu (Borsod-Abaúj-Zemplén megye)

Virágzó Kertkultúráért Díj (a Virágzó Magyar Kertkultúráért Alapítvány djía falu kategóriában) – Hejce (Borsod-Abaúj-Zemplén megye)

A Legvirágosabb Úti Cél verseny (Közönségdíj, Facebook szavazás a 30 ezer főnél nagyobb lélekszámú városok kategóriában) – Ózd (Borsod-Abaúj-Zemplén megye)