Látássérült verzió

Télikert, avagy a négy évszakos teraszhasználat


Ki ne szeretne egy olyan zugot a házban, ahol az év bármely szakaszában a szabadban érezheti magát? Ahol a növények közelségét és a napfény jótékony hatását nem akadályozza a hideg vagy a csapadékos időjárás. Egyre elterjedtebb megoldás a teraszok télikertté alakítása, aminek a hangulatra gyakorolt pozitív hatása mellett számos előnye is ismert. 

Az első télikertek megjelenését a XVII. századra tehetjük. Ezekben a kőből és téglából készült melegházakban narancsfákat, banánt, citromot és ananászt is termesztettek. Népszerűvé a XIX. századra váltak, amikor a kúriák és a kastélyok részeként pompáztak. Ekkorra már a gyümölcsök mellett páfrányokat és más egzotikus növényeket is tartottak bennük. Manapság egyre több ház büszkélkedhet télikerttel és élvezheti a nagy üvegfelületeken beáradó napfény jótékony hatásait.

Kétféle télikertet különböztethetünk meg egymástól. A klasszikus értelemben vett változat a hideg hónapokban nyújt optimális helyet a hidegházi teleltetésű növények számára. Itt a 10-15 fokos hőmérsékletben a növények nem indulnak fejlődésnek, nyugalmi állapotban vészelik át a telet. A technológiák fejlődésével viszont megjelentek a lakótélikertek, amikben a házban lévő átlag 21-23 fokos hőmérséklethez alkalmazkodva minden olyan faj jól érzi magát, amelyik szobanövényként már bevált.

Miért előnyös a télikert a növényeknek?

A télikertekben minden környezeti tényező adott a növények fejlődéséhez és a téli nyugalmi időszakukhoz, így szinte bármilyen növényt tarthatunk ilyen helyen. A fényt biztosítják a nagy üvegfalak, a talajt kikeverhetjük a növények számára és az öntözés mennyiségét is magunk tudjuk szabályozni. Így az összes trópusi dísznövény szóba jöhet, de az egzotikus gyümölcsök is, valamint gondolkodhatunk trópusi vízinövényekben, amelyekhez kis tavat vagy csobogót is társíthatunk díszítésnek. A lakótélikert bútorzatának kiválasztásánál viszont figyeljünk arra, hogy bírja-e a magas páratartalmat, a padlóburkolat jól viseli-e a vizet, hiszen a növényeket rendszeres öntözést igényelnek.

Mire figyeljünk a télikert kialakításánál?

Ha kis alapterületű télikerttel dolgozunk, nem ajánlatos nagy növényeket választani, a nagyméretűbe pedig nem esztétikus a sok apró cserép. Kerüljük a zsúfoltságot, hogy a növények ne fogják fel egymás elől a beáramló fényt. Célszerű több növényt egy-egy nagy ültetőedénybe tenni, fenyőkéreggel vagy kövekkel lefedni a felszínt, korlátozva a párologtatást.

Ha a télikerttel kizárólag teleltetés a célunk, válasszunk inkább mediterrán növényeket, amelyek télen a maximum 12-15 fokos hőmérsékleti tartományban érzik jól magukat. Ezek, a hidegházi vagy dézsás növényeknek is nevezett fajok nyáron a szabadban, télen pedig alacsony hőmérsékleten tartandók. Remekül érzik itt magukat a jázminok, az aszparáguszok, a páfrányok, az orchideák, a broméliák és a ciprusok. A fikusz a félárnyékot kedveli, a citrusok és a kaktuszok pedig a napot. Ne legyen tehát meleg a télikertben, mert éppen a nagy melegtől gyengülnek le és betegszenek meg a növények. 

Milyen növényeket tarthatunk télikertben?

A leánder különleges színű és formájú virágai miatt hosszú évtizedek óta kedvelt dísznövény hazánkban. Dézsás növényként is elérheti a kétméteres magasságot. Szaporítható hajtásdugványról, amelyet vízben meggyökereztethetünk, de magjai is könnyen csíráznak. Igénytelen, néhány napig károsodás nélkül elviseli a kisebb fagyokat is. Ezen kívül vannak olyan egyedek (klónok), amelyek védett fekvésben, hazánkban is áttelelnek.

A mályvacserje szintén a mérsékelten fűtött télikertek lakója. A hűvösben töltött nyugalmi időszakban alakulnak ki a virágrügyek. Télen, szobahőmérsékleten tartva kevesebb virágra számíthatunk.

A citrusok közé tartozó növények számos faja hazánkban is kedvelt. Ilyen a citrom, a narancs, a mandarin, a grapefruit, a pomelo vagy a most terjedőben lévő lime és a koktélnarancs is. Ezeknek a növényeknek szintén ideális hely a télikert. A mediterrán gyümölcsök közül érdemes még kiemelni a gránátalmát és a fügét, amelyek változatai a kisebb fagyokat is elviselik, így kertben is átteleltethetők.

Az egyik legkedveltebb növény hazánkban, ami szinte egy háztartásból sem hiányozhat, az a fikusz. Nagyon formagazdag csoport, mivel az alig egy centiméteres levelű, kúszó fajtától, a közepes termetű, színes lombú és a több méteresre nővő, nagylevelű fajokig rengeteg változata ismert. A legtöbb faj inkább fűtött üvegházban, télikertben vagy a lakásban érzi jól magát.

A pálmák a trópusok és szubtrópusok növényei. Hazánkban is kedvelt szobanövények, főleg egzotikus formájuk, látványos zöldtömeget adó leveleik miatt. Egyes hidegházi fajaik nyáron szabadban tarthatók, télen pedig minimális öntözéssel és fagypont feletti hőmérséklettel is megelégszenek.

A cikk elkészítésében Dr. Szabó Krisztina dendrológus, a Szent István Egyetem Tájépítészeti és Településtervezési Karának docense nyújtott szakmai segítséget.