Látássérült verzió

Tavasz a kertben


Tavaszi munkacsúcs van a kis és nagykertekben! Ébredezik a természet, a téli álom után, a vegetációs időszak elindul. Érdemes figyelni a meteorológiai előrejelzéseket, hogy idejében el lehessen végezni a kerti munkákat.

 

A kertek meghatározó alkotója a gyep. Kezdjük ezzel a munkát.

Tisztítsuk meg a gyepet az elszáradt téli maradványoktól, a ráhullott falevelektől. Az első fűnyírást követően végezzük el a gyepszellőztetést, akkorra már a gyökerek megfelelően megerősödnek. Ezt követően gyepműtrágyával pótoljuk a fűnyírások által kivont tápanyagot, majd alaposan locsoljuk be.  Gyakori problémaként merül fel a gyepfelületek, pázsitok mohásodása. Ennek oka a talaj tömörödése, a gyakori öntözés, az árnyék növekedése – akár a korábban elültetett fák, cserjék gyarapodása miatt. Védekezésül érdemes szellőztetni a gyepet, növelni a talaj mésztartalmát kalcium tartalmú műtrágyával 3-4 dkg/m2 mennyiségben, amit szükséges gereblyézni és belocsolni. Mohásodás ellen vasgálic 10 %-os oldatának kijuttatásával is lehet védekezni. 

Az ősszel elültetett kétnyári növények (árvácska, százszorszép, nefelejcs) és hagymás növények (tulipán, nárcisz, jácint, krókusz) talaját lazítsuk át, amennyiben szükséges végezzük el a pótlásokat.  Talán kevesen tudják, hogy a kora tavasz közkedvelt virága az árvácska, ami változatos színekben pompázik, nemcsak díszít, virágját, levelét ételek díszítésére is használhatjuk, ezek ehetőek, magas A és C vitamin tartalmuk van. Mivel alacsonyan gyökeresedő növényekről van szó, száraz időben ne feledkezzünk meg locsolásukról. A locsolással a kétnyári és hagymás növényeink virágzási idejét jelentősen   meghosszabbíthatjuk.

Sokak kedvencei a díszfüvek (pampafű, tollborzfű, nádtippan, zebrafű) itt az idő, hogy eltávolítsuk téli védőtakarásukat és az új hajtások megjelenése előtt vágjuk vissza azokat kb. 20-25 cm magasságban.

Márciusban, áprilisban optimális ideje van a díszfák, örökzöldek, gyümölcsfák, cserjék, rózsatövek ültetésének. A már kinyitott faiskolák széles választékot biztosítanak ehhez. A szabályos ültetés és karózás mellett nagyon fontos az elültetett növények folyamatos és bőséges öntözése. Ne feledkezzünk el az őszi telepítésű növényekről sem.

Örökzöld növényeink - mivel télen is párologtatnak – száraz időszakban nagyon igénylik a locsolást, azt fagymentes időben végezzük el. 

A gyümölcsfák és díszfák metszését a tavasz kezdetén végezzük el. Alapelv, hogy a sűrűn álló, egymást keresztező, elszáradt, beteg ágakat el kell távolítani, hogy a lomb levegős, fajtájára jellemző habitusú és egészséges legyen. Ha szükséges a fák törzsét tisztítsuk meg a felváló kéregpikkelyektől, amelyek alatt a kártevők tojásai és gombás betegségek tömege telel át. Amennyiben még nem került sor az őszi lehullott lomb összegyűjtésére azt soron kívül végezzük el.  A díszcserjék ifjításának   szintén most van itt az ideje. Cél az egészséges, jó növekedésű, fajtájára jellemző, szellős lomb kialakítása. A cserjék metszését annak virágzási idejéhez érdemes igazítani.

  • A tavasszal virágzókat azok elvirágzása után: (aranyvessző, babarózsa, jázmin, gyöngyvirágcserje, korai gyöngyvesszők, rózsalonc), mivel metszéssel a virágokat távolítanánk el.
  • A nyáron virágzókat, amelyek az az évi hajtásokon hozzák a virágukat, kora tavasszal kell rügyfakadás előtt (mályvacserje, hóbogyó, nyári gyöngyvessző, kúszó loncok, trombita folyondár, fehér som).

Az ifjításnál a nagyobb sebeken végezzünk sebkezelést. / 1,5 -2 cm átmérő /

Fagymentes, szélmentes napokon - amennyiben szükséges - végezzünk lemosó permetezést a gyümölcs és díszfákon, cserjéken. Mivel enyhe volt az elmúlt tél, tartós hideg idén sem gyérítette az áttelelő rovarokat, gombákat.

Lisztharmat ellen kéntartalmú szerrel, baktériumos és gombás betegségek ellen réztartalmú szerrel, rovarok, atkák ellen olajos rovarölőszerrel védekezhetünk, betartva a használt szerekre vonatkozó használati, munkavédelmi utasításokat.

Március második felében a megfelelő talajelőkészítés után a lehűlést elviselő zöldségfélék magját már el lehet vetni. Ezek a zöldborsó, sárgarépa, petrezselyem, pasztinák. Lehet a vöröshagymát, fokhagymát is dugványozni. Amikor a talaj hőmérséklete meghaladja a 10-15 fokot, jöhetnek a melegigényes növények, lehet vetni a tököt, cukkinit, babot, uborkát.

A védett helyen teleltetett mediterrán származású növényeket / leander, pálmafélék, encián stb./ alaposan vizsgáljuk át.  A leandereket teleltetés idején gyakran megtámadhatja a pajzstetű, a takácsatka. A takácsatka jellemző kárképe az ezüstös elszíneződés. Védekezés ellene Zoom 11 SC /etoxazol/ atkaölőszerrel.  Pajzstetű ellen Olajos rézként ill. Vektafid R /78% paraffinolaj + 1%réz-hidroxid / készítmény lemosó jelleggel.

A permetezést mindig szabad téren végezzük el.

Tavasszal végezhetjük el a leanderek metszését. A leander tulajdonosok tapasztalataim szerint nehezen nyúlnak a metszőolló után, de javaslom a felkopaszodott, ritkás növények metszését, ha kell erőteljesen is. Arra azonban számítani kell, hogy erős metszés után, csak a következő évben hoz virágot a növény.  Növényeink udvarra, kertbe való kihelyezését ne siessük el, a visszatérő fagyok komoly kárt tehetnek bennük. A tárolás helyét jó időben szellőztessük. A fokozatosság elvét tartsuk be, tűző napfényre ne kerüljenek   rögtön, a növényben perzselési kár keletkezhet.

Eljött az idő, hogy szobanövényeinket is vizsgáljuk át, amennyiben szükséges ültessük át őket. Alapszabály, hogy egy mérettel vagy 2-3 cm-el nagyobb cserépbe ültessük.  Ha nagyobb méretű a növény és nem ültethető már át, akkor szedjük le a felső talajréteget, majd friss földdel töltsük fel. Csak jó minőségű földet használjunk, hiszen a növény ebben a közegben éli életét hosszabb ideig.  Kereskedelmi forgalomban növényspecifikus, illetve három féle földkeverék kapható:

A típusú virágföld: Enyhén savanyú kémhatású/ pH:5,9-6,4 / mészkerülő         növények számára: szobafenyő, szobapáfrány, broméliák, begonia, ciklámen, hortenzia, rododendron

B típusú virágföld: Semleges kémhatású / pH: 6,5 -7 / általános virágföld Dracéna, fukszia, yucca, dieffenbachia, hibiscus, kaktuszok pálmák    éves koráig.

C típusú virágföld: Enyhén lúgos kémhatású / pH: 7- 7,5 / leander, muskátlik, pálmafélék 2 éves kortól. 

A földkeverékek tartós műtrágyát is tartalmaznak, ennek hatástartalma kb. 3-4 hónap. Ezt követően tápoldatozással tudjuk pótolni a kimosott ill. a növény által felvett tápanyagot.

Itt a tavasz, mindenkinek jó kertészkedést kívánunk!

A cikk elkészítésében Ferenczy Tamás kertészmérnök, területi vezető nyújtott szakmai segítséget.