Látássérült verzió

Szentlőrinckáta


Szentlőrinckáta Pest megye szélén, Budapesttől 60 km-re található. Határában folyik egyetlen jelentős folyója, a Zagyva. Említést érdemel még a falut keresztülszelő Mérges-patak, illetve a falu közelében folyó Ér-patak. A közel 2000 lakost számláló község a 31-es főútról közelíthető meg

A település, valamint a határoló községek területéről származó gazdag régészeti leletanyag tanúsítja, hogy a honfoglalást megelőzően a kedvező földrajzi viszonyok miatt már éltek itt különböző népek, ám első írott említése 1473-ból való. Ekkoriban a Kátai, a Kókai és a Galsai családok voltak a falu birtokosai. A 16. század végén a település elnéptelenedett. Később a 18. század elején királyi adományként a Sőtér család kapta meg a területet, ekkor kezdett ismét benépesedni a község.

1709-ben itt halt meg a Rákóczi-szabadságharc legsikeresebb tábornoka, Bottyán János. A község leghíresebb szülötte a Martinovics-féle összeesküvésben szerepet játszó Laczkovics János, akit 1794 nyarán letartóztattak, majd társaival együtt a Vérmezőn kivégeztek.