Látássérült verzió

Súr


Súr Komárom-Esztergom megye legdélibb települése, Fejér és Veszprém megyével egyaránt határos. Mintegy 1300 lelket számlál ez a gyönyörű erdei környezetben fekvő község, amelyet tiszta levegője, nyugalma tesz alkalmassá a pihenésre. 

 

 

Vadban gazdag erdőségeivel, vadregényes völgyekben elhelyezkedő halastavaival a vadászat, horgászat és természetjárás kedvelőinek egyaránt kedvelt úti célja lehet, de nem csalódnak a gombát, erdei vadgyümölcsöt szedni szándékozók sem. A gyalogos turisták jelzett úton csatlakozhatnak Bakonyoszlopnál az országos kék túra útvonalához, de a kisforgalmú utak kedveznek a kerékpárosoknak is. A községből könnyen elérhetők a Bakony legszebb túraútvonalai, valamint a környék nevezetességei: Csatka, Zirc, a cseszneki vár és az Ördög-árok. Érinti a falut a Táncsics-emléktúra útvonala is. A faluban megtekintésre érdemes az 1784-ben későbarokk stílusban épült, ma klasszicista homlokzatú katolikus templom.

 

 

A súriak júniusban falunapot, szeptemberben szüreti felvonulást, decemberben karácsonyi vásárt tartanak, búcsút augusztus 20-án rendeznek. Turista kategóriájú szállásokkal minden évszakban fogadják a vendégeket, de foglalhatók komfortos fizető vendégszobák is.