Látássérült verzió

Péteri


Péteri község az elmúlt években méltán vált ismertté közterületeinek példaértékű gondozásáról, az önkormányzat és a lakosság virágosítási törekvéseiről. A zöldterületek rendezését önkéntes munka keretein belül egy helyi kertészeti vállalkozás vezetője végzi évek óta. Példaértékű a munkája: többek között megtervezi a zöldterületek virágosítását, és irányítja a közterület fenntartásában részt vevők virágosítási munkáját.

Losonczi Gyula kertész gondoskodik arról, hogy a palántázások során mindig az adott idénynek megfelelő virágok kerüljenek kiültetésre. Péteri északi része homokos-lápos terület, míg a déli része, a tó környéke tőzeges-mocsaras terület. A péteri tó vizét részben fakadó vízből, részben felszíni vizekből nyeri. 2017-től új tulajdonosa van a tónak, jelenleg folyik a beruházás, melynek keretében az eredeti zöldfelület megtartása mellett pihenő- és horgászpark létrehozását tervezi a vállalkozó.

Péteri rendezett, sok zöld közterülettel rendelkező település, de a kedvező adottságok mellett elengedhetetlen a lakosság törekvése is. A belső kertek és a házak előtti közterületek virágosítása, díszítése sok családnál példaértékű. A település lakossága összetartó, jó közösség.