Látássérült verzió

Pécsvárad


Pécsvárad a megyeszékhelytől, Pécstől 19 kilométerre, a Mecsek legmagasabb pontja, a Zengő (682 méter) lábánál fekszik. Magyarország egyik legrégebbi, gazdag történelmi múltú települése.

A Szentháromság tér déli oldalán a régi, klasszicista városháza (ma iskola), északi oldalán az új városháza áll. Az impozáns neogótikus épület ma Polgármesteri Hivatal. A tér gesztenyefái alatt megpihenhet a vendég.

Árpád-kori történelmi emlék a pécsváradi vár, melyet bencés monostorként Szent István alapított. Első apátja, Asztrik hozta a koronát a keresztény vallást meghonosító Istvánnak Rómából. A várban a Szent Korona hiteles másolata is megtekinthető. A műemlékegyüttes legértékesebb része a 11. századi várkápolna, melynek apszisában freskódíszítés töredékei láthatók. Ez a hazai bizánci típusú freskóművészet legrégibb emléke. Számos egyéb turisztikai attrakcióval és egész évben gazdag családi rendezvényekkel várjuk a vendégeket: gyógynövénykert, Béla király trónja, ispotály – ahol a bencések gyógyító tevékenységébe pillanthatunk bele –, füstöskonyha, kovácsműhely és íjászpálya.

A Kelet-Mecsek csodaszép turistaútjain gyalogos és kerékpáros túrákat tehetnek az idelátogatók.