Látássérült verzió

Pápatészer


Pápateszér napjainkban 1250 fős település. Egyedülálló módon 25 vízimalom működött itt az 1950-es évekig, melyekből jelenleg három helyreállítása a végéhez közeledik, és van remény még továbbiak felújítására is.

Épített örökségük a falu központjában lévő műemlék templom és plébánia, melyeket a pápai Esterházy család emeltetett. Szintén az ő nevükhöz fűződik a településen található grófi fürdő és a kastély, mely 2018 végéig az óvodának adott helyet.

Az elmúlt években középpontba került a falu szépítése. 2015 óta megfiatalították a közterek növényzetét, a régi sövények helyére levendulákkal szegélyezett ágyások kerültek, melyekbe egynyári virágokat ültettek. Többféle rózsával, levendulával, mirtuszlonccal és örökzöldekkel díszítették a falut. Emellett a központban egy sportolásra alkalmas, minden generáció számára használható közösségi teret szeretnének kialakítani.

A településen többféle cserjét szaporítottak – orgonát, hóbogyót, labdarózsát, gyöngyvesszőt. Csemetéskertjükben közel 200 darab fenyő és 600 darab tuja nevelkedik, melyeket majd a lakosság körében szeretnének kiosztani. A helybeliek összefogása, közös munkája és a környezetvédelem iránti elkötelezettsége példaértékű.