Látássérült verzió

Nádudvar


A mezőgazdaságáról és népművészetéről ismert Hajdú-Bihar megyei Nádudvar nevét az árterekben előforduló nádról és az ebből kerített udvarokról kapta. A település sok látnivalót tartogat az ide látogatóknak. Igen gazdag a régi paraszti kultúra emlékeiben, a népi mesterségek, a pásztorművészet ápolásában. A fazekas-, kulacsos-, kosárfonó-, hímző- és szűrrátétes mesterek munkái mellett a nádudvari népművészet világhírét a „tűz és a föld művészete”, a fekete cserép készítése hozta meg. A 18. század végén kialakult mesterséget apáról fiúra örökítik a nemzedékek.

A város vezetése is igyekszik élni a lehetőségekkel. Az elmúlt évtizedben megújult az összes közintézmény. Új városházát, tereket, sportolási és szórakozási lehetőségeket kapott a település. Ezenkívül idén több száz négyzetméternyi zöldfelülettel gazdagodik majd a Zöld Város projekt keretében.

A településen tavaly került megrendezésre a 11. Virágos Nádudvarért lakókörnyezet-szépítő verseny, melyre közel harminc család nevezett, emellett a település öt éve aktív résztvevője „A legszebb konyhakertek” mozgalomnak. A város lakói és intézményei aktívan vesznek részt a környezetszépítő munkában.