Látássérült verzió

Kihirdették a Virágos Magyarország környezetszépítő verseny összes területi győztesét


Idén először már nem csak egy országos díjátadón értékelték a Virágos Magyarország versenyben részt vevő településeket, hanem első körben területi szinten mérkőzhettek meg a városok és falvak. Szeptember 6-án Baján hirdették ki a Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megyéket magában foglaló régió nyerteseit: a három megyéből pályázó városok között Szentes, a falvak között Érsekcsanád lett az első helyezett. Szeptember 7-én pedig Nagykőrösön tartották meg a Jász-Nagykun-Szolnok, Heves, Nógrád és Pest megyéket magában foglaló régió területi díjátadóját: a pályázó városok között Budaörs, a falvak között Szentlőrinckáta szerezte meg az első helyet. A győztes települések indulhatnak az országos fődíjért folyó versenyben, amelynek eredményét október elején hirdetik ki Budapesten.

A Virágos Magyarország verseny újabb regionális helyezettjeit hirdették ki szeptember első napjaiban. Szeptember 6-án Baján a Bácska Kincse – Gemenc Természeti Napok keretében derült ki, hogy a Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megyéket magában foglaló régió területi versenyén mely városokat, településeket díjazták. Szentes lett a legvirágosabb város, míg a községek között Érsekcsanád lett az első helyezett. A 2. helyezettnek járó területi Arany Rózsa díjat Békéscsaba kapta. A Virágos Önkormányzatért különdíjat a Belügyminisztérium jóvoltából a városok között Szeged, míg a falvak között Kardos nyerte el.

Szeptember 7-én Nagykőrösön, a Nagykőrösi Arany Napok rendezvényen is eredményt hirdettek. A Jász-Nagykun-Szolnok, Heves, Nógrád és Pest megyéket magában foglaló régió legvirágosabb városa Budaörs lett, a községek között pedig Szentlőrinckáta lett az első helyezett. A 2. helyezettnek járó területi Arany Rózsa díjat Veresegyház és Tiszafüred kapta. A Virágos Önkormányzatért különdíjat a Belügyminisztérium jóvoltából város kategóriában Hatvan, a falvak között pedig Szada kapta meg.

A megmérettetés idén kétlépcsőssé vált, így első körben régiós szinten mérkőzhettek meg a városok és falvak, ennek köszönhetően nagyobb esélyt kaptak a díjak elnyerésére mindazok a kistelepülések is, akik korábban nem részesültek díjazásban. Az egyes régiók nyerteseit a területi díjátadókon hirdették ki, végül pedig a nyertes települések közül választják ki a fődíjasokat, amelyeket 2019. október 4-én jelentenek be Budapesten.

Az októberi országos díjátadón a következő települések versenyeznek az év legvirágosabb városa és faluja díjakért:

Városok:

  • Lenti (Zala megye)
  • Harkány (Baranya megye)
  • Székesfehérvár (Fejér megye)
  • Ózd (Borsod-Abaúj-Zemplén megye)
  • Szentes (Csongrád megye)
  • Budaörs (Pest megye)

Falvak

  • Lipót (Győr-Moson-Sopron megye)
  • Orfű (Baranya megye)
  • Paloznak (Veszprém megye)
  • Telkibánya (Borsod-Abaúj-Zemplén megye)
  • Érsekcsanád (Csongrád megye)
  • Szentlőrinckáta (Pest megye)

A versenyben idén először – hagyományteremtő céllal – már az erdélyi települések is részt vehettek, saját kategóriában versenyezve a különdíjért. Ez az első lépés afelé, hogy minden határon túli magyarlakta település csatlakozhasson a környezetszépítő kezdeményezéshez. A legvirágosabb erdélyi várost és falut, valamint a díjazott fővárosi kerületeket szintén az októberi országos átadón jelentik majd be. A győztes magyarországi falu és város idén is képviselheti hazánkat a nemzetközi Entente Florale Europe versenyen, és amelyek minden segítséget megkapnak majd a szervezőktől: tájépítészekből és kertészekből álló szakmai csapat segíti majd a felkészülésüket.

A Virágos Magyarország kezdeményezés arra ösztönzi a városokat és községeket, hogy aktívan tegyenek a kulturált és vonzó településkép kialakításáért. Ehhez a parkok és virágos területek kialakítása mellett számos dolog hozzájárul, többek között a fenntartható fejlődés szempontjainak következetes alkalmazása, a településen élők összefogásának ösztönzése, életminőségük javítása, a környezettudatos gondolkodás és szemlélet erősítése, valamint a természeti és az épített örökség megőrzése és gyarapítása.

*******

Háttéranyag

A Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megyéket magában foglaló régió díjazottjai a következők:

Az Év Települése regionális díj, város – Szentes (Csongrád megye)

Az Év Települése regionális díj, falu – Érsekcsanád (Csongrád megye)

Területi Arany Rózsa díj, 2. helyezett – Békéscsaba (Békés megye)

Virágos Önkormányzatért Különdíj (a Belügyminisztérium díja város kategóriában) – Szeged (Csongrád megye)

Virágos Önkormányzatért Különdíj (a Belügyminisztérium díja falu kategóriában) – Kardos (Békés megye)

SZB elnöki díj – Kecskemét (Bács-Kiskun megye)

Díszkertészek Díja (Magyar Díszkertészek Szövetsége) – Orosháza (Békés megye)

Zöldülő Városokért Díj (Nemzeti Agrárgazdasági Kamara) – Baja (Bács-Kiskun megye)

 

A Jász-Nagykun-Szolnok, Heves, Nógrád és Pest megyéket magában foglaló régió díjazottjai a következők:

Az Év Települése regionális díj, város – Budaörs (Pest megye)

Az Év Települése regionális díj, falu – Szentlőrinckáta (Pest megye)

Területi Arany Rózsa díj, 2. helyezett – Veresegyház (Pest megye) és Tiszafüred (Jász-Nagykun-Szolnok megye)

Virágos Önkormányzatért Különdíj (a Belügyminisztérium díja város kategóriában) – Hatvan (Heves megye)

Virágos Önkormányzatért Különdíj (a Belügyminisztérium díja falu kategóriában) – Szada (Pest megye)

Arany Virág díj – Gödöllő (Pest Megye), Péteri (Pest megye), Berkenye (Nógrád megye), Visonta (Heves megye)

Az Év Virágos Óvodája Díj (Emberi Erőforrások Minisztériuma - Köznevelési Programok és Kapcsolatok Főosztálya) – Tóalmás Óvoda (Pest Megye)

Virágos Közösségek Díja (Emberi Erőforrások Minisztériuma - Közművelődési Főosztály) – Szolnok (Jász-Nagykun-Szolnok megye)

Biológiai Sokféleség Megőrzése Díj (Magyar Természetvédők Szövetsége díja) – Poroszló (Heves megye)

Város és Faluvédők Szövetsége díja (Város és Faluvédők Országos Szövetsége) – Jászfényszaru (Jász-Nagykun-Szolnok megye)

Virágzó Kertkultúráért Díj (Virágzó Magyar Kertkultúráért Alapítvány) – Kisbárkány (Nógrád megye)

Virágos Állomás Díj (Vasutas Települések Szövetsége) – Cegléd (Pest megye)

Dr. Kováts Zoltán Díj (Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ) – Százhalombatta (Pest megye)

Kertörökség Díja (ICOMOS, város) – Eger (Heves megye)

Fenntarthatósági Különdíj (Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottsága, falu) – Varsány (Nógrád megye)

A Legvirágosabb Úti Cél verseny (Közönségdíj, Facebook szavazás 30 ezer fős és kisebb városokkategóriában) – Veresegyház (Pest megye)