Látássérült verzió

Jászberény


Jászberény az Észak-alföldi régióban, Jász-Nagykun-Szolnok megyében fekszik. A „Jászság fővárosa”, gazdasági, szellemi és vallási központja. Lakosainak száma kb. 26 000 fő, mellyel a megye második legnépesebb települése. A Duna–Tisza közének északi harmadában, a Zagyva folyó két partján terül el, Budapesttől 79 km-re keletre. A jászok által a 13. században benépesített tájegység központját a források 1357-ben említik először Beren néven.

Jászberényben található az ország egyik legrégebbi, 1874-ben alapított múzeuma, a Jász Múzeum, ahol Lehel kürtje látható. A Hamza Múzeum pedig Hamza Dezső Ákos filmrendező képzőművészeti alkotásait és Lehel Mária divattervező rajzait mutatja be. 1917-ben épült a település felsőoktatási intézményének, az Eszterházy Károly Egyetem karának épülete. A város nevezetsége a 4,5 hektáros területen elhelyezkedő Jászberényi Állat- és Növénykert, mely az egész ország látogatottságát élvezi.

Jászberény fürdőváros is! A Jászberényi Strand és Termálfürdő és a Jászberényi Lehel Strandfürdő és Uszoda az idegenforgalom fejlődésének meghatározó pillérei. A csángó magyarok kulturális értékeit bemutató Csángó Fesztivált immár 29. alkalommal rendezi meg városunk.