Látássérült verzió

Jászberény


Jászberény Jász-Nagykun-Szolnok megye északnyugati részén, a Jászságban, a Zagyva folyó két partján terül el. A Jászberényi járás központja, a Jászság „fővárosa”. Kb. 26 000 fő lakja, mellyel a megye második legnépesebb települése. A jászok által a 13. században benépesített tájegység gazdasági, szellemi és vallási központja kezdettől fogva Jászberény, melyet a források 1357-ben említenek először Beren névalakban.

Jászberényben található az ország egyik legrégibb múzeuma, a Jász Múzeum, melyet 1874-ben alapítottak. Itt látható Lehel kürtje. A Hamza Múzeum pedig Hamza Dezső Ákos filmrendező képzőművészeti alkotásait és Lehel Mária divattervező rajzait mutatja be. 1917-ben épült a település felsőoktatási intézményének, az Eszterházy Károly Egyetem karának épülete. A város nevezetsége a 4,5 hektáros területen elhelyezkedő Jászberényi Állat- és Növénykert, mely az egész ország látogatottságát élvezi

Jászberény fürdőváros is – a Jászberényi Strand és Termálfürdő, illetve a Jászberényi Lehel Strandfürdő és Uszoda az idegenforgalom fejlődésének meghatározó pillérei. A csángó magyarok kulturális értékeit bemutató Csángó Fesztivált immár 29. alkalommal rendezik meg a városban.