Látássérült verzió

Így öltöztesd ünnepi díszbe a kerted!


Napjainkban számtalan áruház és webshop kínálatában megtalálhatóak a különböző ünnepi díszítések, amelyekkel nemcsak a lakásunkat tehetjük hangulatosabbá, hanem akár a kertünket is. Ezeket a dekorelemeket egy kis kézügyességgel természetesen mi magunk is elkészíthetjük. Mutatunk néhány költséghatékony tippet, amikkel olyan jeles alkalmakra öltöztethetjük ünnepi díszbe a kertünket, mint a Halloween vagy a karácsony.

Míg az ősz az rémisztően kreatív díszítések évszaka, addig télen a karácsonyé a főszerep. A kültéri díszítéseknél mindkét esetben a fényfüzérek a legkedveltebb választás, amivel egyszerűen megszínezhetjük a ház vagy a kertben lévő bokrok sziluettjét. Nem érdemes azonban leragadni a látványos fénydekorációknál, hiszen a kert sokkal több lehetőséget rejt magában. Kültéri dekorációkhoz felhasználhatjuk a kertben található növényeket, mint halloween idején a sütőtököt, de farönkökkel és ágakkal is dolgozhatunk. Egy kis ügyességgel teljesen új életre kelthetjük kertünket az ünnepek idejére.

Ijesztően kreatív díszítések

Hazánkban is egyre népszerűbbek ősszel az ötletes díszítések, de ha kerti dekorációról van szó, a halloweeni tökfaragás a legelterjedtebb választás. A piacok mellett a legtöbb zöldséges, sőt a nagyobb szupermarketek is tartanak október közepétől Halloween-tököket vagy nyári tököt, amikből bármilyen formájút és méretűt választhatunk, hiszen mindegyikből lehet ötletes és kellően ijesztő töklámpást faragni. Ha mégis a klasszikus vonalat képviselnénk, válasszunk egy 3-5 kilós, kerek példányt, amelynek a felületén kevés sérülés nyoma látható.

A díszítéshez első lépésként szükség van egy késre és egy kanálra, amivel a tök tetejét, majd pedig a belsejét lehet kivájni. Érdemes hagyni üresen száradni egy napot, hogy könnyebb legyen vele dolgozni. Ha ez megtörtént rákerülhet a minta, amit legegyszerűbben egy filctollal tudunk rárajzolni. A tervezésnél érdemes figyelembe venni, hogy a kis részleteket, általában nehezebb késsel kialakítani, viszont az egyszerű elemekből is lehet ötletes mintát készíteni. A minta óvatos kivágása után helyezzünk teamécsest a tökbe, aminek fényében éjjel a kivágott minta kísérteties narancssárga fénnyel fog derengeni a sötét halloweeni éjszakában. 

Bio madáretető

 A tél közeledtével egyre nehezebben találnak élelemre a madarak, így ha szeretnénk odacsalogatni őket a kertünkbe, érdemes kirakni egy etetőt. Vásárolhatunk előre elkészített madáretető kisházakat, de akár mi magunk is készíthetünk egyet például egy tök segítségével. Vágjuk félbe, szedjük ki a belsejét egy kanállal, majd az üres részt töltsük fel apró magokkal, amiket a kisebb madarak is könnyedén el tudnak fogyasztani. Végül egy spárga vagy kötél segítségével rögzítsük a bio etetőnket.

Kerti tippek Karácsonyra

Karácsonykor a legtöbben a beltéri dekorációra koncentrálnak és kevesebb figyelem jut a kinti látkép ünnepi hangulatára. Nem kell óriási dolgokra gondolni, hiszen a kisebb díszek is remekül mutatnak a téli éjszakában, nem beszélve arról, hogy a szemnek is pazar látványt nyújtanak. 

A díszítések elhelyezéséhez ideális lehet a terasz, ablakpárkány, kinti konyha, a kerti tároló előtti fal, de a kapubejáró is. Az anyagok felhasználása tekintetében érdemes figyelembe venni, hogy a kertben dekorálunk, ezért kapjanak nagyobb hangsúlyt a természetes, „zöld” alapanyagok és színek, ezenkívül legyen minden fagy- és hóálló. A részletek már csak az időnkre és a képzeletünkre vannak bízva. A fenyőágak natúr színükkel is szépen dekorálnak, de le is fújhatjuk műhóval vagy befesthetjük ezeket. Jól jönnek a piros bogyós ágak vagy a vesszőkből készített, színezett gömbök. Dekorálhatunk továbbá aranyszínre festett tobozokkal és színes gömbökkel is.