Látássérült verzió

Így gondozzunk bio konyhakertet!


Egy biokert vagy ökológiai kert gondozása teljesen más szemléletet kíván, mint egy hagyományos kertművelésé. A biokertészet egyik alapvető sajátossága, hogy nem használ vegyszereket, illetve minden szintetikus anyagtól mentesek. Inkább a növények védekezőképességét erősíti fel a kártevőkkel szemben különböző természetes összetevők használatával.

Megfelelő növénytársítás

Legyen szó konyhakertről, vagy díszkertől, ha ökológiai szempontok figyelembevételével szeretnénk gondozni a területet, akkor első lépésként meg kell terveznünk a növények elhelyezését és társítását. Ennek legfőbb oka, hogy a megfelelő fajtársítással számos kórokozótól védhetjük meg a kertet. Az úgynevezett társnövényekkel kapcsolatban az évszázadok során számos gyakorlati tapasztalat gyűlt össze, amit a kezdő kertészek is bátran alkalmazhatnak. Ilyen a sárgarépa és a hagyma párosítása, hiszen kölcsönösen elűzik egymás kártevőit. Jó szomszédok továbbá a fejessaláta és a borsó, a paradicsom és a fokhagyma, de az uborka és a karalábé is.

A zöldségek mellé érdemes néhány virágfajtát is ültetni a konyhakertbe. Az erős illatú levendula szinte védőszegélyt állít a kert köré számos kártevővel szemben, míg a körömvirág a paradicsomnak tesz jó szolgálatot, hiszen elűzi a levéltetveket. A megfelelő növénytársítás alkalmazásával a növényvédő szerek használatát teljesen vissza lehet szorítani, vagy akár teljesen el is hagyhatóak. Legjobb megoldás, ha egy ágyáson belül is váltogatjuk a jól párosított növényeket, így a kártevők nehezebben találnak az adott növényre.

Tápanyagdús, termékeny talaj

A biokert másik fontos eleme a megfelelő talaj és ennek kialakításában szintén a természet nyújt segítséget. A talaj táplálásához komposztálásra van szükség, azaz a növényi hulladékokat gazdag humusszá alakítjuk és ezeket az értékes összetevőket forgatjuk vissza a földbe. Nem utolsó sorban a hulladékot is jelentősen csökkenthetjük vele. Komposztálni akkor is érdemes, ha nincs konyhakertünk. A dísznövények, fák, szobanövények ugyanúgy meghálálják ezt a fajta törődést is. A táplálás másik fontos eleme a szerves trágya használata. Ez lehet növényevő állatok trágyája, de zöld növényi trágya is. Mindenképp tápanyagot juttat a földbe, amit a növények felhasználnak.

A talaj takarására is érdemes hangsúlyt fektetni, amit legegyszerűbben a mulcsozással tehetünk meg. Ennek köszönhetően egyrészt nem szárad ki olyan könnyen a föld, így locsolni sem szükséges annyit, valamint elnyomja a kéretlen gyomok növekedését is. Emellett az anyag bomlásával tápanyag is jut a földbe.

A bio „vegyszer”

A biokertészek legkedveltebb növényvédő és erősítő szere a csalánlé, amit még nem virágzó csalánból készíthetünk a levelek áztatásával. Ellentétben a kémiai anyagokkal, ezt nem lehet túladagolni, vagy eltúlozni a koncentrációt, így kezdő kertészek is bátran alkalmazhatják. A növények erősítésére, egészségük megőrzésére folyamatosan használható. Érdemes már palántakorban elkezdeni a permetezést, így megelőzhető a növényi betegségek jelentős részének kialakulása.

Esővíz gyűjtése

Az ökologikus kertészet lényege, hogy visszaadjuk a természetnek azt, amit elveszünk tőle. Ezt az elvet a locsolás terén is alkalmazhatjuk esővíz gyűjtéssel. A növények szeretik a lágy vizet, így érdemes akár hordókban, akár külön erre a célra kialakított tárolókban gyűjteni a lehulló csapadékot. Az esővíz gyűjtésére akár egy kis tó is megfelel, aminek kialakításával egy vízparti élőközösséget is megalapozhatunk a kertben, tovább növelve a kert biodiverzitását.