Látássérült verzió

Herend


Herend Veszprém megyében, a 8-as számú gyorsforgalmi út mellett található. Határát a Séd-patak szeli át, természetes vízfolyásokban gazdag, a külterületén lévő bányatavak horgászparadicsomnak számítanak. Területe 19,53 hektár, állandó lakossága 3500 fő feletti. A várost legelő, rét és erdő veszi körül. A szomszédos szentgáli határban a terület őshonos fája, a tiszafa is megtalálható.

Herend neve az 1851-es londoni világkiállítás óta vált fogalommá. Viktória angol királynő ekkor vásárolt egy kínaizáló pillangós, lila peóniás készletet a Herendi Porcelánmanufaktúrától a windsori kastélya számára. Utóbb ez a Viktória-minta vált Herend szimbólumává. A Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. a fenntartásában lévő múzeum és minimanufaktúra útján ismerteti meg a Herendre látogató turistákkal a porcelángyártás történtét és folyamatát – változatos programokkal, magas színvonalú vendéglátással maradandó élményt nyújt.

A herendi katolikus templom nevezetessége az Árpád-házi Szent Erzsébetet ábrázoló, átlátszó porcelán litofán ablak, melyet a porcelángyár 1935-ben ajándékozott a római katolikus egyháznak. A litofán ablak eszmei értéke, mivel csak egy van belőle a világon, felbecsülhetetlen.