Látássérült verzió

Budapest, XXII. kerület


Budafok-Tétény a főváros XXII. kerülete, Budapest délnyugati részén, a Duna jobb partján fekszik. A ma közel 60 ezres lélekszámú kerület 1950-ben jött létre Budafok város, valamint Nagytétény és Budatétény községek egyesítésével.

A kerület túlnyomóan kertvárosi jellegű, hármas tagoltsága máig visszaköszön a közösségi terek elhelyezkedésében. A városi közélet központi helyszíne a kerület északi részén található városháza és városi piac egysége, illetve a déli nagytétényi részen található Országzászló tér.

A Duna menti területek évszázadok óta meghatározó gazdasági és társadalmi szerepet töltenek be a város életében. Ezen részen található a történelmi múltra visszatekintő bor- és pezsgőkultúra kiterjedt pincerendszere, de a közlekedés számos formája is itt hódított teret magának, így a Duna menti nemzetiközi kerékpárút és a dunai hajókikötő. 

 

A jelenlegi városvezetés egyik fejlesztési tengelye is erre a területre – Szent István park, Dunafok Szabadidőpark, Klauzál Gábor Művelődési Ház – összpontosul. Ezen túlmenően a pincejárat révén újjáéledő Budapest bornegyed kívánja a kerület még kevésbé ismert, szó szerint rejtett értékeit a nagyközönség elé tárni, felidézve a letűnt kor értékeit.