Látássérült verzió

Bábolna


Bábolna Komárom-Esztergom megye északnyugati részén fekvő kisváros, mely évek óta hordozza magán a megújulás és a fejlődés jeleit. A környezetszépítő beruházások jegyében szökőkutas központi park létesült a belvárosban. A faültetések, növénytelepítések tervszerűen valósulnak meg a rendezett utcakép kialakítása érdekében. A közterületekre évről évre közel 6000 egynyári virágpalánta kerül kiültetésre. 

A város központjában lévő körforgalom virággyűrűje üdítően hat a közlekedésben részt vevők számára. Az önkormányzatnak otthont adó épület előtt kialakított színpompás virágsziget méltón keretezi a bábolnai címert ábrázoló kőoszlopot és a 2015-ben felavatott Életfa-szobrot, melyre minden évben felkerülnek az újszülöttek nevét feltüntető levelecskék.

A város egyik legjelentősebb turisztikai látványossága a Ménesbirtok épületegyüttese és növényállománya. Itt él az 1710-ben ültetett, vélhetően a Kárpát-medence legidősebb fehér akáca, melynek tövében nyugszik az egykor leghíresebb tenyészmén, Obajan. A fát csodás park veszi körbe virágágyásokkal, zöld sövényekkel, fenyőkkel és szökőkúttal, valamint az impozáns lovardával, ami forgatási helyszínt biztosított a Kincsem film egyik jelenetének.