Látássérült verzió

A Virágos Magyarország verseny népszerűbb, mint valaha


A tavalyinál is több nevezés érkezett a megújult Virágos Magyarország versenyre, 333 település borul virágba idén nyáron határon innen és túl. A jelentkezési határidő június 1-jén lezárult, az igazi munka most kezdődik, innentől a helyi közösségek összefogásán múlik, hogy minél fenntarthatóbb, élhetőbb, szerethetőbb, virágosabb települések fogadják a szakértőkből álló zsűrit.

Töretlen lelkesedés övezi a Virágos Magyarország környezetszépítő versenyt, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy 26. alkalommal került meghirdetésre a virágosítási mozgalom, de idén ismét sikerült túlszárnyalni az elmúlt év jelentkezőinek számát. A nagyszámú érdeklődés egyik oka, hogy a tavalyi 25. jubileumi évvel egy korszak lezárult, 2019 a megújulás éve a Virágos Magyarország életében, ezért számos újdonság vár a részt vevő településekre. Idén először kétlépcsőssé vált a megmérettetés, így első körben területi szinten mérkőzhetnek meg a városok és falvak, nagyobb esélyt biztosítva ezzel a díjak elnyerésére mindazoknak a kistelepüléseknek is, akik korábban nem részesültek díjazásban. Ezenkívül a Virágos Magyarország hagyományteremtő céllal megnyitotta kapuit az erdélyi települések előtt is, amely az első lépés afelé, hogy minden határon túli magyarlakta település csatlakozhasson a környezetszépítő kezdeményezéshez.

Bár a nevezés csak most zárult le, a zsűri máris megkezdte a munkát, hiszen a következő hónapokban 333 települést kell meglátogatnia a szakértőkből álló testületnek, akik amellett, hogy a verseny kritériumai szerint értékelik a települést, szakmai tanácsokkal is ellátják a nevezőket a jövőre nézve. Mindeközben nem csak a szakértők véleményére kíváncsi a verseny szervezőbizottsága, a Facebookon június közepén indul a közönségszavazás, amelyen 5 héten át bárki leadhatja voksát a regisztrált települések közül a legszebbre.

A díjátadók a nyár második felében már elkezdődnek. Először területi szinten díjazzák a településeket az ország 6 helyszínén, minden esemény egy-egy település nevezetes rendezvényéhez, fesztiváljához kapcsolódik majd. A regionális győztes falvak és városok közül ezután a budapesti díjátadón kerülnek majd ki a fődíjas települések. Ugyanezen az októberi rendezvényen díjazzák a fővárosi kerületeket és az erdélyi nevezőket is. A győztes falu és város idén is megkapja a lehetőséget arra, hogy a nívós nemzetközi Entente Florale Europe versenyen képviselje Magyarországot, természetesen úgy, hogy segítséget kapnak a szervezőktől: tájépítészekből és kertészekből álló szakmai csapat segíti majd a felkészülésüket.

További információ:           

viragos@tmu.hu

www.viragosmagyarorszag.hu

facebook.com/viragosmagyarorszag