Látássérült verzió

2019 nyertes települései


A Virágos Magyarország környezetszépítő verseny 2019. október 4-én tartotta díjátadó gáláját Budapesten a Szépművészeti Múzeumban, ahol három település kapott fődíjat: Székesfehérvár (városok), Orfű (falvak), Budapest V. kerülete (budapesti kerületek). Emellett számos különdíjat is átadtak, így Miniszterelnöki Különdíjat kapott a városok közül Lenti, a falvak közül pedig Telkibánya, a Belügyminisztérium Virágos Önkormányzatért díját pedig Tatabánya és Rajka vihette haza. A Magyar Turisztikai Ügynökség turisztikai különdíját Szarvas és Csopak kapta ebben az évben.  Idén először erdélyi települések is nevezhettek a versenyre. Ebben a kategóriában végül Sepsiszentgyörgy és Csíkszépvíz lett a győztes.

A budapesti eseményen szintén átvehették elismerésüket Inka Truxovától, az Entente Florale Europe verseny elnökétől Nagykőrös és Csemő polgármesterei, a két település a Virágos Magyarország tavalyi győzteseiként a városok, illetve falvak kategóriájában képviselték hazánkat Európa legrégebbi és legsikeresebb környezetszépítő versenyén. A szeptember végi ausztriai díjkiosztó eseményen mindkét település ezüst minősítést ért el, emellett Nagykőrös elnyerte az elnöki különdíjat is a Hild-díjas főteréért. Jövőre az Európai Virágos Városok és Falvak versenyében Székesfehérvár és Orfű mérkőzhet meg 9 ország közel 15 településével.

A Virágos Magyarország verseny menetében az idei évtől számos újítást vezettek be a szervezők. Átalakították a verseny struktúráját, amelynek köszönhetően kiegyenlítettebbé váltak a települések esélyei. A megmérettetés ugyanis kétlépcsőssé vált, így először regionális szinten díjazták a városokat és falvakat, így még többen kaphattak esélyt az elismerésre, és számos tematikus díj is gazdára talált. A fődíjas, valamint a Miniszterelnöki Különdíjas településeket végül a hat régiós győztes város és falu (Lenti, Harkány, Székesfehérvár, Ózd, Szentes és Budaörs, illetve Lipót, Orfű, Paloznak, Telkibánya, Érsekcsanád és Szentlőrinckáta) közül választották ki.

További újítás az idei évtől, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség és a Szervező Bizottság a környezetszépítő kezdeményezésen keresztül is szeretne nyitni a határon túli magyarlakta települések felé. Így 2019-ben először, hagyományteremtő szándékkal az erdélyi települések is nevezhettek a versenyre, és a tervek szerint a következő években folyamatosan bővítik a részvételi lehetőséget a többi magyarlakta régió felé is.

A Virágos Magyarország kezdeményezés arra ösztönzi a városokat és községeket, hogy aktívan tegyenek a kulturált és vonzó településkép kialakításáért. Ehhez a parkok és virágos területek kialakítása mellett számos dolog hozzájárul, többek között a fenntartható fejlődés szempontjainak következetes alkalmazása, a településen élők összefogásának ösztönzése, életminőségük javítása, a környezettudatos gondolkodás és szemlélet erősítése, valamint a természeti és az épített örökség megőrzése és gyarapítása.

A Virágos Magyarország 2019-es országos díjátadóján átadott elismerések


Fődíj (város)
– Székesfehérvár

Fődíj (falu) – Orfű

Budapest Főváros Díja – Budapest V. kerület

Miniszterelnöki Különdíj (város) – Lenti

Miniszterelnöki Különdíj (falu) – Telkibánya

Virágos Önkormányzatért Díj (a Belügyminisztérium díja város kategóriában) – Tatabánya

Virágos Önkormányzatért Díj (a Belügyminisztérium díja város kategóriában) – Rajka

Fődíj, határon túli települések (város) – Sepsiszentgyörgy

Fődíj, határon túli települések (falu) – Csíkszépvíz

Magyar Turisztikai Ügynökség különdíj (város) – Szarvas

Magyar Turisztikai Ügynökség különdíj (falu) – Csopak

Országos Arany Rózsa Díj (város) – Siófok

Országos Arany Rózsa Díj (falu) – Hídvégardó

Fővédnöki Díj – Felpéc

Főkert Díj – Budapest XIX. kerület

A Legvirágosabb Úti Cél verseny (Közönségdíj, Facebook szavazás a budapesti kerületek kategóriájában) – Budapest IV. kerület

Magyar Önkormányzati Főkertész Egyesület személyi díja – Spanyárné Halász Szilvia

Szervező Bizottság Elnöki Díj – Budapest XVIII. kerület

 

A nyertesek listája pdf-ben is letölthető innen.